El cicle sexual de la teva gossa | Advance

EL CICLE SEXUAL DE LA TEVA GOSSA

Si tens una gossa a casa i no està esterilitzada, convé que tinguis en compte els seus cicles reproductius. Si saps què passa en cada moment, serà més fàcil per a tots a casa ajudar-la en els cicles de la millor manera.

Tot i que existeixen particularitats per a cada raça, s'estima que –en general- les gosses arriben a la pubertat entre els sis mesos i els dos anys de vida. L'edat ideal per a la seva reproducció és entre els dos i els sis anys, i es recomana que no tingui un primer part després dels sis anys, i que no en tingui cap més després dels nou.

El cicle sexual està dividit en 4 fases (anomenades proestre, estre, diestre i anestre) i dura entre 140 i 300 dies. El temps de zel apareix dues vegades a l'any, tot i que en alguns casos pot ocórrer cada 7, 8 o 9 mesos, fins i tot una sola vegada a l'any.

LES ETAPES DEL ZEL

Les 4 etapes del zel:

1

Proestre
S'inicia quan la gossa comença a tacar amb sang, el seu cos comença a preparar-se per a un possible embaràs. Canvis físics: la vulva està més inflada, algunes gosses orinen amb més freqüència i emeten feromones, que atrauen al mascle.

Dura entre 9 i 13 dies.

2

Estre
Durant aquesta fase del cicle, la teva gossa buscarà al mascle. A nivell físic, tindrà pèrdues però en menys quantitat. En aquesta fase, es produeix l'ovulació i l'úter continua preparant-se per a la gestació. Cap al final d'aquest cicle, els seus nivells d'estrogen es redueixen i apareix la progesterona que ajuda l'embaràs.

3

Metaestre
Finalitza el zel i comença el període d'implantació de l'embrió, si ha sigut fecundada. Si no s'ha fecundat, és possible que la gossa passi per un període de pseudometaestre/ pseudogestació. És un moment delicat, on cal vigilar possibles malalties uterines.

4

Anestre
És el temps de repòs sexual. No es presenten canvis hormonals.

La seva durada pot variar.

Tot i que la majoria de gosses es llepen i mantenen netes contínuament, per evitar taques de sang per la casa, se'ls hi pot col·locar uns calçons específics, disponibles en tendes per a animals.

Descobreix el millor menjar per al teu gos

Començar el test

Articles que et
poden interessar