El cicle sexual de la teva gossa | Advance

EL CICLE SEXUAL DE LA TEVA GOSSA

Si tens una gossa a casa i no està esterilitzada, convé que tinguis en compte els seus cicles reproductius. Si saps què passa en cada moment, serà més fàcil per a tots a casa ajudar-la en els cicles de la millor manera.

Si bien existen particularidades de cada raza, se estima que –en general- las perras alcanzan la pubertad entre los seis meses y los dos años de vida. La edad ideal para su reproducción es entre los dos y los seis años y se recomienda que no tenga un primer parto después de los seis años y que ya no tenga ninguno más después de los nueve.

El ciclo sexual está compuesto por 4 fases (llamadas proestro, estro, diestro y anoestro)y dura entre 140 y 300 días. El tiempo de celo aparece dos veces al año, aunque en algunos casos puede ocurrir cada 7, 8, 9 meses; incluso una sola vez al año.

LES ETAPES DEL ZEL

Les 4 etapes del zel:

1

Proestre
S'inicia quan la gossa comença a tacar amb sang, el seu cos comença a preparar-se per a un possible embaràs. Canvis físics: la vulva està més inflada, algunes gosses orinen amb més freqüència i emeten feromones, que atrauen al mascle.

Dura entre 9 i 13 dies.

2

Estre
Durant aquesta fase del cicle, la teva gossa buscarà al mascle. A nivell físic, tindrà pèrdues però en menys quantitat. En aquesta fase, es produeix l'ovulació i l'úter continua preparant-se per a la gestació. Cap al final d'aquest cicle, els seus nivells d'estrogen es redueixen i apareix la progesterona que ajuda l'embaràs.

3

Metaestre
Finalitza el zel i comença el període d'implantació de l'embrió, si ha sigut fecundada. Si no s'ha fecundat, és possible que la gossa passi per un període de pseudometaestre/ pseudogestació. És un moment delicat, on cal vigilar possibles malalties uterines.

4

Anestre
És el temps de repòs sexual. No es presenten canvis hormonals.

La seva durada pot variar.

MENSTRUACIÓ EN GOSSES:
SÍMPTOMES

El cicle reproductiu de la teva gossa és molt diferent del d'una dona. Així que si t'estàs demanant si la teva gossa tindrà un sagnat cada mes un cop que tingui el seu primer zel, la resposta és que no. En realitat, més que de menstruació en gosses, hem de parlar de zel. En general, tal com ja hem vist, la teva gossa l'experimentarà dos cops a l'any.


És la forma que té la seva natura per evidenciar que està llesta per a la reproducció i experimentarà una sèrie de símptomes que et serviran per saber que està en zel. Està relacionat amb canvis físics i de conducta, i seran més o menys evidents en funció de la raça i l'edat de la teva gossa. Podem diferenciar els següents símptomes de la menstruació:


  • És probable que la teva gossa es trobi més decaiguda i irascible.

  • La vulva estarà inflamada.

  • Despertarà l'interès en els mascles que s'acostaran a ensumar-la.

  • En algunes gosses, també s'aprecia inflor en els mugrons.

  • Finalment, el sagnat vaginal, que indica que el cicle menstrual ha començat.


Per la teva part, pots oferir-li atencions especials a la teva gossa, com ara:


  •  Treu-la a passejar amb corretja per evitar el contacte amb els mascles i no la deixis anar encara que sigui molt obedient.

  • Proporciona-li un lloc còmode i dóna-li un extra d'afecte, és probable que estigui una mica més mimosa que de costum.

  • Tingues cura de la seva higiene. Tot i que ella es lleparà freqüentment, convé netejar la seva zona perianal amb una gasa. Això sí, no la banyis mentre estigui en zel per evitar infeccions.

Tot i que la majoria de gosses es llepen i mantenen netes contínuament, per evitar taques de sang per la casa, se'ls hi pot col·locar uns calçons específics, disponibles en tendes per a animals.

Descobreix el millor menjar per al teu gos

Començar el test

Articles que et
poden interessar