El teu gos i el son | Advance

El teu gos i el son

Els moments de descans són realment importants per a tots els éssers vius. I el teu gos no és cap excepció.

El secret de la seva vitalitat resideix en el temps que dediquen a dormir, per això les seves migdiades freqüents els hi permeten recuperar l'energia perduda i mantenir la seva salut física i mental.

El descans ajuda el teu gos a reposar forces i alliberar tensions acumulades durant el dia. Si bé cada un és diferent, com a norma general, un gos adult passa casi el 50 per cent del dia dormint, variant la profunditat amb que ho fa.

Quan són petits dormen casi tot el dia i, a mesura que creixen, equilibren el temps de descans. Tria un racó de la casa tranquil i prepara'l perquè hi pugui dormir sempre.

BENEFICIS

Les grans i inqüestionables avantatges d'un son reparador per al teu gos són:

1
Recarrega les energíes
2
Ajuda a descarregar tensions
3
Millora la digestió
4

Ajuda a memoritzar el que ha passat durant el dia. De fet, una bona migdiada pot ajudar el gos a recordar millor el que ha après durant el dia.

CICLES DEL SON

El gos travessa dues fases durant el temps en què dorm:

SON D'ONA LENTA SON PROFUND O REM

SON D'ONA LENTA

En aquesta fase, el cor batega més lent i la seva respiració es fa lenta i regular. La relaxació muscular no és total però està molt tranquil.

SON PROFUND O REM

Igual que els homes, els gossos entren en una etapa de son profund en la qual la seva respiració es torna més irregular i tenen moviments oculars ràpids (REM). Durant aquesta etapa, és normal que el teu gos mogui la cua o les potes com si estigués jugant, i és que, com fem nosaltres, està somiant. No podem saber de ciència certa què somia el teu gos, però hi ha moltes investigacions científiques que evidencien que els gossos somien amb activitats comuns per a ells.

POSTURES I SIGNIFICAT

La postura que el teu gos adopta per dormir pot tenir diferents significats:

Tombat sobre l'estèrnum

Posa els colzes al terra i recull les potes posteriors sota el cos. Descansant en aquesta posició, es pot aixecar ràpidament: és la postura més utilitzada quan està en un estat d'alerta.

Tombat de costat

Descansa sobre un flanc, així arriba a relaxar-se completament i pot entrar en el son més profund.

Tombat sobre l'estèrnum i amb les potes posteriors de costat

És una de les postures més utilitzades per descansar; pot relaxar-se, però encara pot reaccionar ràpid en cas necessari.

Tombat de cap per amunt

Aquesta postura la solen agafar els cadells i gossos adults de mida petita, amb esquenes amples i potes curtes.

Arraulit fet una bola

Molts gossos s'arrauleixen en una bola quan dormen, encara que tinguin prou espai per estirar-se. Podria semblar incòmode, però per als gossos és una posició acollidora i segura, similar a la "posició fetal" per a l'home. En la natura, els gossos caven un niu i s'arrauleixen en una bola per mantenir el calor quan dormen i protegir-se dels depredadors. Per això, a molts els hi encanta rascar o "cavar" el seu llit abans d'una migdiada.

QUAN DORMIR ÉS UNA MALALTIA

Els gossos també pateixen alteracions i trastorns del son.

HIPERSÒMNIA

Consisteix en una somnolència excessiva, amb tendència a dormir-se vàries vegades al dia, fins i tot en els moments menys apropiats. Aquest trastorn pot tenir una base hereditària i s'ha observat més freqüentment en les races Labrador retriever, Doberman pinscher, Caniche i Beagle.

INSOMNI

Es caracteritza per l'absència de son i pot afectar el seu caràcter, fent que sigui més irritable.

Intenta controlar i respectar els ritmes de son, perquè qualsevol alteració és negativa. Si el teu gos sempre és actiu i alegre i, de cop, el notes somnolent o que dorm més de l'habitual, consulta al teu veterinari de confiança.

Descobreix el millor menjar per al teu gos

Començar el test

Articles que et
poden interessar